Folk & Røvere Bio

1994

Den første Folk & Røvere-demoen ble kåret til årets demo på NRK Petre. Demoen ble innspilt i en låve på Fetsund utenfor Lillestrøm, og inneholdt én av låtene som senere havnet på debutalbumet. Folk & Røvere besto på dette tidspunktet av Ulf Nygaard, Øyunn Bjørge og gitarist Daniel Forslund (fra lokalt legendariske Fothermucker).

1995

Fikk platekontrakt på Sonet i juni, og startet umiddelbart med innspillingen av debutalbumet «Vi som ikke har opplevd krigen» med Ola Haampland som produsent.
Haampland var på dette tidspunktet vokalist i Sony-signerte Happy Campers.
Øyunn Bjørge ble byttet ut mot slutten av innspillingen med Beate Slettevoll Lech (Bjørge dro til Göteborg og avsluttet sin teater-utdanning, og havnet etterhvert på Det norske Teater). Lech var vokalist i bandet Insert Coin, hvor også Marius Reksjø spilte (Reksjø ble senere bassist i turnébandet Folk & Røvere).

 

 

 

1996

Debutsinglen «Astronaut» ble sluppet i januar. Den vant en nynorsk-pris, og var låten som ble fremført da Folk & Røvere TV-debuterte på Norges desidert mest populære TV-show, NRKs «Wiese», med syvmannsband inkludert DJ Strangefruit bak platespillerne. Ulph spilte på spilledåse. I april kom singlen «PepperkakeMann» – komplett med samplet tale av tidligere statsminister Einar Gerhardsens tale og påfølgende avisoppslag.
Debutalbumet «Vi som ikke har opplevd krigen» kom i mai 1996. Hysteriske kritikker (seks i Aftenposten, fem i VG og Dagbladet) og hyggelig salg. Folk & Røvere gjorde en rekke TV-opptredener, og åpnet dessuten Quart-festivalen dette året.
Første norgesturné startet i september på Folken i Haugesund.
I livebandet var i tillegg til Ulph og Beate, Marius Reksjø (bass), Martin Winstad (trommeslager som senere har spilt fast med bl.a. Vidar Busk, Odd Nordstoga og Bjørn Eidsvåg), Ivar Winther (har senere blant mye annet spilt i Piledriver og gitt ut musikk under pseudonymet Snuten), Rolf-Erik Nystrøm (saksofon, en av landets mest markante samtidsmusikere), Sverre Thorstensen (har senere spilt med bl.a. Penthouse Playboys og ga i 2009 ut debutalbum som Kong Sverre) og DJ Strangefruit (senere også plateartist med Mungolian Jet Set).

1997

Etter mer turnering startet innspillingen av album nummer to våren 1997. Ola Haampland satt fortsatt i produsentstolen, men hadde siden sist flyttet studioet til London. «kaustisksoda» var klar på høsten, og første single «Bris» kom i oktober. Sommeren 1997 startet Ulph sin kaustisksoda-klubb på den ny-hippe Grünerløkka-caféen fru Hagen sammen med DJ Strangefruit. Klubbkonseptet ble etterhvert utviklet til en av hovedstadens seigeste mandagsklubber, og de fleste av Norges ledende DJer var innom her fram til 2003.
Folk & Røvere spilte blant annet på Oslo Spektrum-festivalen Hyperstate, med samtidsmusikeren Maja Ratkje bak maskinene. Og gjorde også «Over the Rainbow» på TV-showet for Amandaprisen i Haugesund.

 

 

 

1998

Albumet «kaustisksoda» ble sluppet i januar, samtidig med radiosinglen «fru Hagen», som ble en betydelig radiohit. «kaustisksoda» er fortsatt Folk & Røveres mest solgte album. Forøvrig med selveste Jan Fredrik Karlsen som A&R på Sonet/PolyGram i Drammensveien.
I etterkant av albumslippet spilte F&R på by:larm i Trondheim.
Høsten 1998 gjorde Folk & Røvere sin siste turné med Beate Slettevoll Lech som vokalist. I livebandet var Peder Kjellsby og Sjur Miljeteig pluss DJen Prins Thomas (som de siste årene har vært en av Norges mest internasjonalt profilerte DJs og produsenter av klubbmusikk via labelen Full Pupp).
Etter turnéen hoppet Beate av for å dra i gang en lang og internasjonalt anerkjent solo-karriere med Marius Reksjø i Beady Belle.

 

 

 

1999

Album nummer tre var allerede godt i gang ved årsskiftet. Sjur Miljeteig og Peder Kjellsby (begge husnavn i norsk jazzmiljø, og ga også ut eget materiale under navnet Friko) var henholdsvis trompetist og trommeslager i turnébandet Folk & Røvere, og ble hyret inn som produsenter i deres studio dypt inne i de svenske skoger.
Første single fra albumet var «Yess!». Den kom i mai,og ble umiddelbart en stor sommerhit.
«Yess!» har flere ganger blitt kåret til tidenes norske sommerlåt de siste årene.
Albumet som fulgte fikk tittelen «Oslo». Turné høsten 1999, med Miljeteig og Kjellsby i turnébandet sammen med vokalist Anita Nansy Valderhaug (var vokalist i bandet Nansy, som ga ut en EP på Ulphs So Happy-label i 2000) og Prins Thomas.

 

 

 

2000

Folk & Røveres fjerde album, «It’s A Baby, Baby I Luv You Thing», kom i september på Ulphs So Happy-etikett via distributøren MNW. Albumet innholdt en samling gjester (inkl. Universal-artisten Jane og Anita Nansy Valderhaug og ikke minst tidligere Happy Campers-gitarist Jo Bakke, som etter dette har vært med på alle Folk & Røvere-albumene).
Singlen «Dust» ble sluppet på forsommeren, og dro inn nok en radiohit.

2001

Stille og rolig Folk & Røvere-år siden Ulph tok en pause for å jobbe på engelskprosjektet Flunk. Det kom imidlertid en single i et begrenset opplag på Ulphs So Happy-label, «Ihvertfall Litt». Den ble også en aldri så liten radiohit.
Bidro også på et album med Bob Marley-covere på norsk – «Inn fra kulda» – med en versjon av «Kaya». Albumet ble ganske raskt trukket tilbake på grunn av rettighetsproblemer.
Bidro også med to kutt på en CD utgitt kun med litteraturtidsskriftet Vinduet – Folk & Røvere gjorde «Natten i natt», Jens Bjørneboe-dikt lest av dikteren selv, og Stein Mehrens «Jeg holder ditt hode».

 

 

 

2002

Ulphs Flunk-prosjekt gikk på luften i april. Allerede da var Folk & Røvere-album nummer fem godt i gang, akkurat som Flunk et samarbeid mellom Ulph og gitarist Jo Bakke. I løpet av sommeren hooket Folk & Røvere opp med plateselskapet Voices of Wonder.
Første single kom i oktober, «Utadæsjælåpplevelse» med Ravi (alias Ivar Chr. Johansen) på vokal. Helt mot slutten av året begynte det å skje ting med videoen via NRK2s populære musikkvideosendinger «Svisj», men på radio var det fortsatt stille. 

 

 

 

 

 

 

2003

I løpet av januar tok «Utadæsjælåpplevelse» fullstendig av. Singlen lå på VG-lista Topp 40 i 19 uker, inkludert flere uker på tredjeplass. Singlen rundet etterhvert platinum, og landet på drøyt 13.000 solgte. Ravi var stor popstjerne før vinteren var over.

I mellomtiden kom albumet «Bagateller» i januar. Den andre singlen, «Helt Perfekt», hadde Maria Solheim bak mikrofonen. I tillegg til Ravi og Solheim, sang Beate Slettevoll Lech én låt og Ulphs kjæreste, Tine Skarland bidro på én låt. Hele sommeren og høsten spilte Folk & Røvere «Utadæsjælåpplevelse» live rundt omkring i landet.
I desember ble singlen «Englestøv» sluppet som en forsmak på Folk & Røveres første samleplate.

2004

Året startet med samlealbumet «Sommer hele året», og to nominasjoner til Spellemannprisen. «Utadæsjælåpplevelse» vant imidlertid verken pris for årets video eller årets låt.
Fortsatt konserter med Ravi for «Utadæsjælåpplevelse»-fansen.
I juni var Ulph og Beate på scenen sammen for første gang siden høsten 1998. Konserten under Festspillene i Harstad ble en enkeltstående konsert. I tillegg til vokalistene spilte Jo Bakke (gitar), Martin Winstad (trommer), Marius Reksjø (bass) og Ola Haampland (keyboards etc).


 

 

 

 

 

2005

Første halvår ble album nummer sju innspilt. Første single, «Supermann», ble sluppet i august, en VG-liste-hit med gjesteopptreden av NRKs Arne Scheie. Gjestevokalister på albumet «Ting vi skal gjøre før vi dør» var i tillegg til Scheie, Saint Thomas, Unni Wilhelmsen, Inger Lise Rypdal og Ola Haampland i tillegg til nok et bidrag fra Tine Skarland. Sjur Miljeteig var innom på trompet.

2006

Et stille Folk & Røvere-år, først og fremst fordi Ulph jobbet med sitt andre band, Flunk (de var blant annet på USA-turné på våren). Men bidro med produksjon på en låt («Goliat») på Unni Wilhelmsens album «Til Meg».

2007

folk&røveres åttende album tok form, blant annet under en session i London.

2008

Albumet «Lysrædd» ble sluppet i april. Få gjester, men Flunk-vokalist Anja Øyen Vister bidro.
Spilte på VG-listas store jubileumsshow på Rådhusplassen i juni – med Ravi, og gjorde også sin aller første opptreden i Ulphs hjembygd Aurskog!
Bidro også på samleboksen «You May Find A Treasure Everywhere» med stort sett uutgitt materiale med Saint Thomas (Thomas Hansen). Folk & Røvere-bidraget var Alf Prøysens «Ungkarssorg», som Saint Thomas sang på under studioinnspillingen av albumet «Ting vi skal gjøre før vi dør» i 2005.

2009

Låtskriving og preproduksjon til nytt Folk & Røvere-album.

2010

Skrev ferdig og spilte inn nytt F&R-album, døpt «Hvis du ikke finner meg, så let i byene». Therese Lech kom inn som vokalist, og platen ble spilt inn i Waterfall Studio i Oslo med gamle kjente: Jo Bakke på gitar, Martin Winstad trommer, Sverre Thorstensen på piano og synth/rhodes og Marius Reksjø på bass. I produsentstolen sammen med Ulph satt mannen bak de to første F&R-albumene, Ola Haampland.
Alle innspillingene hovedsaklig i mål til nyttår.

 

 

2011

Det nye albumet mikset med Odd Jensen (fra Babel Fish) i januar.
Spilte på kaféen fru Hagens 15-årsjubileum søndag 1. mai, den første F&R-konserten med band i hovedstaden siden høsten 1999. Også Therese Lech sin debutkonsert, og storesøster Beate gjestet på låten «fru Hagen».
Album-release av «Hvis du ikke finner meg, så let i byene» mandag 9. mai.

2014

Startet innspillingene av nytt album i februar, med blant annet en av to studiosesjoner med pianist Tord Gustavsen.
Første single, «Dottetå», kom i desember.

2015

Ytterligere to singler, «1gongT» og «Elektrisk», sluppet i forkant av albumet «Sirupsanger», som blir sluppet 8. mai – nesten på dagen fire år etter forige album.
Sammen med Ulph og Therese Lech, er Øystein Haugan sentral på flere instrumenter og som med-produsent. Tord Gustavsen spiller piano, Sjur Miljeteig leverer trompet og Hermund Nygård trommer.